preloader

Mi kell egy honlaphoz

Elmélet

Domain név (pl pelda.hu, masik-pelda.com, stb) a domain nevek elérhetősége a domain.hu oldalon ellenőrizhető. Ha elérhető, szinte akármely domain név regisztrátornál megvehetjük az előfizetést. Előfizetés, ugyanis bizonyos időközönként (általában 1-2 év) meg kell majd újítanod.

Tárhely: úgy képzeld el, mint egy merevlemezt, amely rendelkezik egy elérési útvonallal. A merevlemezen tárolódnak majd a honlap felépítését adó képek, szövegek, egyebek.

A tárhely mellé általában biztosítják az adatbázist is. A tárhelyet mindenesetre össze kell kötni a domain névvel.

Ha mindez megvan és nagyjából összeállt a kép, hogy 1-2 vagy több aloldalból álló honlapot szeretnénk, netalán egy sok-sok oldalból álló webshopot.

Alapok

Az oldalt fel kell töltenünk képpel, szöveggel, jobb, ha ezek már azelőtt készen állnak, mielőtt belekezdenenénk a honlap összeállításának.

Érdemes odafigyelni, hogy az oldalunk mobil eszközökön is jól nézzen ki, hiszen a forgalom nagyrésze már mobilon és tableten zajlik.

Az oldalra érdemes minimum egy Google Analyticset telepíteni, ennek segítségével megtudjuk, hogy oldalunk látogatói mire voltak kíváncsiak, honnan jöttek, milyen típusú eszközön tekintették meg oldalunkat.

Google hirdetések

Ha a Google felületén szeretnénk hirdetni, szükségünk lesz egy Google hirdetési fiókra, plusz a Google Ads kódját az oldalra is fel kell telepíteni. Ezzel megtettük az első lépést, hogy a Google keresési találataiban megjelenjenek az oldalaink, termékeink. A megszokott keresési találatokon kívül ott van még a Shopping szolgáltatás, amikor a Google a keresési eredmények fölött képekkel együtt jeleníti meg az általa relevánsnak tartott termékek hirdetését. Ennek a beállítása egy külön fejezet. Ezen felül indíthatunk képes hirdetést, és remarketing kampányt is. A Google által pénzt is kereshetünk, mégpedig úgy, hogy képletesen szólva felajánljuk oldalunk egyes elemeit ahhoz, hogy a Google hirdetéseket jelenítsen meg rajtuk. Minél nagyobb az oldalunk látogatottsága, annál többen kattintanak látogatóink a hirdetésekre és annál nagyobb bevételhez jutunk.

Facebook hirdetések

Amennyiben a Facebookon szeretnénk oldalunkat, termékeinket, vagy cikkeinket hirdetni, szükség lesz egy Facebook rajongói oldalra, plusz a Facebook kódját telepíteni is kell az oldalunkra.

A hirdetések lehetnek aktívak és reaktívak: Aktív, amikor vaktában, vagy egy előre meghatározott csoport elé szeretnénk tolni a hirdetésünket.

Reaktív (Külső ingerre adott válaszadás, azaz a külső körülmények hatására történő automatikus, reflexszerű cselekvés.) amikor például azokat szeretnénk nyomasztani hirdetésekkel, akik bizonyos oldalainkat megtekintették. 

Hírlevél

Nem árt, ha lehetővé tesszük a hírlevélre történő feliratkozást és aztán rendszeresen, vagy kevésbé rendszeresen hírlevelet is írunk a feliratkozóknak. Ezen kívül jó, ha van lehetőség felugró ablak elhelyezésére, amellyel különböző dolgokra hívhatjuk fel látogatóink figyelmét.

Vonatkozó jogszabályok

Amennyiben értékesítésre adnánk a fejünket, fussuk át a vonatkozó jogszabályokat: 45/2014. (II. 26.) Korm. rendelet a fogyasztó és a vállalkozás közötti szerződések részletes szabályairól – Hatályos Jogszabályok Gyűjteménye. Értékesíteni lehet letölthető dolgokat, tárgyakat, szolgáltatásokat, stb. Ha még ezt követően sem adtad fel, szükséged lesz online számlázó programra, ha az árösszehasonlító oldalakon is megjelentetnéd a termékeid, akkor létre kell hoznod egy online terméklistát. Természetesen a különböző oldalakhoz különböző listákat kell készíteni.

Hasznos tanácsok

Bolt létrehozása esetén feltétlenül ajánlott a Google Analytics, Google Ads, Facebook scriptek használata.

Fel kell tüntetni az Általános szerződési feltételeket, az Adatvédelmi irányelveket, nem árt, ha van egy kapcsolati űrlap és hasznos, ha oldalunk megtalálható a különböző közösségi oldalakon is, továbbá meg kell felelnünk a fogyasztóvédelmi előírásoknak is, amelyhez itt található egy minta webshop.

Természetesen új honlapunkon is meg kell oldani a látogatók idegesítését jóváhagyó üzenettel és gombbal.

Mindezeken felül érdemes rendszeres biztonsági mentést is készíteni az oldalunkról, nagyon kevesen vannak, akik sok-sok belefektett munkaórát követően széles vigyorral állnának neki mindent elölről kezdeni.

Fizikai termékek értékesítése esetén szükséges lesz továbbá különböző szállítási és fizetési módokat kínálnunk, ilyenkor le kell ülnünk az adott céggel tárgyalni és minél jobb feltételeket kialkudni.

Related Post

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük